Asbest herkennen

In Nederland is in heel veel woningen asbest verwerkt. Het gaat vooral om bouwmaterialen die gebruikt zijn tijdens de bouw welke voor 1994 plaatsvond. Juist omdat asbest zo makkelijk te verwerken was kan het erg lastig zijn om asbest te herkennen in bouwmaterialen. Want hoe ziet het er nu precies uit? Welke kleur heeft het? Welke geur heeft het?

Navigeer op deze pagina naar:
Herkennen | Vermoedens | Gezondheid | Soorten | Waar | Verplicht

Hoe herken je asbest?

Het is met het blote oog niet mogelijk om er zeker van te zijn of het om asbest gaat. Pas na een asbestinventarisatie en laboratorium onderzoek is dit vast te stellen. Het is echter wel mogelijk dat je een vermoeden hebt dat het gaat om asbest. Dit kan zijn als je weet dat je woning voor 1994 gebouw is en het betreffende bouwmateriaal een vezelachtige structuur heeft. Het is dus verstandig om eerst een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Een asbestbedrijf die aangesloten is bij het landelijk netwerk van asbestsaneerders helpt je graag verder.

Vermoedens

Je kunt stellen dat het wellicht om asbest gaat als het bouwmateriaal blauw, bruin of wit van kleur is en als het een vezelachtige structuur heeft. De structuur kun je misschien alleen zien als er een breuk in het materiaal zit. In zo een geval dien je het asbest sowieso af te voeren omdat asbestvezels vrij kunnen komen.

Asbest heeft bovendien niet een specifieke geur. Daarnaast moet het om (bouw)materiaal gaan die voor 1994 geproduceerd is; tot de jaren 1990 is er veel losgebonden asbest verwerkt in materialen en kan het materiaal op den duur dus gaan afbrokkelen. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

herkenning asbest

Gezondheid

Niet altijd hoeft asbest gevaarlijk te zijn voor de mens. Deze kan namelijk goed verwerkt zitten in producten die niet afbrokkelen, zoals golfplaten, plafondplaten en vloerbedekking. Het gaat hier om hechtgebonden asbest. Het is echter wel zo dat er vezels kunnen vrijkomen als je gaat boren in het materiaal. Dat is erg gevaarlijk voor de gezondheid van de mens omdat asbestvezels in de longen tot bepaalde vormen van kanker kunnen leiden.

Soorten asbest herkennen

Asbest is eigenlijk een familie van 6 soorten natuurlijke mineralen met een bepaalde vezelstructuur. Het kan gaan om een ambifole of serpetijne structuur.

In Nederland komt witte asbest het meeste voor. Verder is er ook veel bruine en blauwe asbest gebruikt. Witte asbest is een hechtgebonden soort en brengt dit minder risico’s met zich mee dan losgebonden asbest (de andere 2 kleuren).

Waar kan asbest in zitten?

Het is belangrijk om te weten waar asbest in kan zitten zodat je weet hoe je moet zoeken. Asbest is verwerkt in veel bouwmaterialen en komt in 3 soorten bouwmaterialen:

  • Isolatiemateriaal met asbest
  • Afdichtingsmiddel met asbest
  • Versterking van materiaal dankzij asbest

Asbest was destijds zeer toepasbaar en is in meer dan 1000 producten verwerkt, alleen na een monsteronderzoek is het mogelijk om vast te stellen of iets asbest bevat of niet.

bouwmaterialen asbest golfplaten

Altijd verplicht om asbest te verwijderen?

Het herkennen van asbest is een eerste stap om te zorgen voor een asbestvrije leefomgeving. Je kunt alleen een vermoeden krijgen als je gaat zoeken. Voor het doen van een verbouwing in een woning van voor 1994 is het wel verstandig om de hierboven genoemde manieren toe te passen.

Een volgende stap is het bestellen van een monsteranalyse pakket bij een gespecialiseerd bedrijf (dit kan online) of het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie.

Gaat het om asbesthoudende materialen dan hoef je in sommige gevallen geen sanering te doen. Als het gaat om minder dan 35 m2 afval dan is het mogelijk om het asbest zelf te verwijderen. Je kunt hiervoor speciale, zogenoemde big bags, gebruiken en het asbestafval bij een milieustation in jouw gemeente inleveren.

Offertes vergelijken = geld besparen

Het is raadzaam om eerst de tarieven van asbestbedrijven in jouw regio te vergelijken voordat je een keuze maakt. Geef je wensen in het offerteformulier aan en er zullen max. 5 asbestbedrijven gratis en vrijblijvend contact met je opnemen. Door te kiezen voor de beste offerte kun je tot wel 20% op je klus besparen.